Skip to main content

5

Kan revolusjonere avansert mikroskopi

Årsrapport 2022

Å skape bedrifter og kommersielle muligheter av forskning og ny kunnskap er viktigere enn noen gang. Selskapet Chip NanoImaging i Tromsø har utviklet en chip som kan gjøre tradisjonelle mikroskoper om til supermikroskop. Målet er å videreutvikle og selge den revolusjonerende teknologien til resten av verden.

På veien har selskapet samarbeidet tett med Siva-inkubatoren Norinnova.

– Det er et verdensledende miljø som har utviklet dette banebrytende konseptet, og som samarbeider med oss. Sivas inkubasjonsprogram og eiendomsvirksomhet, og Sivas stødige eierskap i Norinnova har gjort det mulig å utvikle et selskap som dette, sier administrerende direktør Asbjørn Lilletun i Norinnova.

Sivas inkubasjonsprogram og eiendomsvirksomhet, og Sivas stødige eierskap i Norinnova har gjort det mulig å utvikle et selskap som dette.


Utfordrer eksisterende teknologi

Chip NanoImaging er basert på forskningen til Balpreet Singh Ahluwalia og Øystein Ivar Helle. Teknologien som er utviklet kalles nanoskopi. Kort fortalt har de byttet ut objektglasset i mikroskopet med en nanochip og laser. Det gir en superoppløsning med hundre ganger større synsfelt enn tradisjonelle instrumenter, som kun kan se ned til cellenivå. Det eksisterer allerede elektronmikroskop og mikroskoper med superoppløsning som kan se helt ned på intracellestrukturer, men disse er svært kostbare. Chip NanoImaging sin løsning vil gi en langt mer overkommelig pris, og kan potensielt bidra til å revolusjonere avansert mikroskopi.

Teknologidirektør Øystein Ivar Helle beskriver teknologien på følgende vis overfor Finansavisen:

– Så langt har vi klart å ta nanoavbildning ned til 50 nanometer i superoppløsning. Ved å bruke denne brikken, og ta belysningen ut av objektivet, kan vi ta utsnitt som er hundre ganger større enn konkurrentene, sier han.

– Mens et mikroskop har synsrekkevidde på en brøkdel av en fotballbanes midtsirkel, kan Chip NanoImagings teknologi belyse hele banen. I praksis betyr det at man kan se et betydelig større utsnitt for å lete etter potensielle sykdommer.

I første omgang har mye handlet om brikken som erstatter objektglasset, men for å komme helt i mål må selskapet også utvikle et eget mikroskop. Å få tilgang til eksisterende programvare har vært vanskelig, og Chip NanoImaging har derfor inngått et samarbeid med Norsk Elektro Optikk om utviklingen av maskin- og programvare. Sistnevnte er inne på eiersiden, og har bidratt med FoU-ressurser. I tillegg har selskapet fått finansiell støtte fra Siva-inkubatoren Norinnova, Innovasjon Norge og Investinor.

HØYTEKNOLOGI FRA OPPSTARTSBEDRIFT: Ved hjelp av banebrytende forskning fra Tromsø utvikler Chip NanoImaging en fotonisk chipbasert mikropskopiløsning med superoppløsning (nanoskopi). Teknologien gjør det mulig å se detaljer som ikke er mulig ved hjelp av vanlige optiske mikroskop.

Del av Sivas inkubator-program

Norinnova har jobbet sammen med forskerne i hele den kommersielle utviklingen.

– Chip NanoImaging er etablert basert på forskningsresultater fra Norges Arktiske universitet (UiT) og EU-finansierte forskningsprosjekter. Den kommersielle utviklingen har vært finansiert gjennom bruk av Forskningsrådets FORNY-program og ERC grants (EU-finansiering). Etter etablering av selskapet har det vært en del av Norinnovas inkubator – Startup IX, og vårt utviklingsprogram Scaleup-IX, forteller administrerende direktør Asbjørn Lilletun i Norinnova.

Siva har gjennom mange år bidratt med å etablere og utvikle Norinnova som et flerfunksjonelt innovasjonsselskap. I tillegg til å være Siva-inkubator, er Norinnova også en såkalt TTO, og har som oppgave å kommersialisere forskning. Endringer i dagens FORNY-program og lokale prosjektmidler skal bidra til at det frambringes flere prosjekter og ideer. Den kompetansen og kapasiteten som er utviklet og finnes i TTO-ene vil framover kunne spille en sentral rolle i å bringe disse over i prosjektutvikling og kommersialisering.

– Chip NanoImaging er et veldig godt eksempel på hva man kan oppnå når man har bygget opp fagmiljøer med ferdigheter til å utvikle lovende teknologiselskaper fra verdensledende forskning, påpeker Lilletun.

Eierskap i innovasjonsselskaper er et sentralt virkemiddel for utvikling av nærings- og kunnskapsmiljøer over hele landet, og et praktisk eksempel på velfungerende offentlig-privat samarbeid. Sivas gjennomgående eierskap kobler miljøene sammen, legger til rette for deling, og skaper nettverk regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Det bidrar til at virksomhetene finner relevante samarbeidspartnere i hele landet, får lettere tilgang til kompetanse og drar nytte av offentlige virkemidler.

Lilletun mener utviklingen av Chip NanoImaging viser viktigheten av å ha effektive økosystem for innovasjon, der virkemidlene for kommersialisering av forskning og inkubasjon virker sammen.

– Her hos Siva Innovasjonssenter i Tromsø, har Norinnova i over 30 år skapt en effektiv arena for samhandling mellom forskningsmiljøer, gründere, virkemidler og investorer. Dette er en stor fordel for oppstartsbedrifter som dem, sier Lilletun.